SIKÇA SORULANLAR

Evet, ekilen saçlar ekimden 1 ay sonra dökülebilmektedir. Saç ekimi sırasında hastanın kafasındaki başka kısımdaki saç köklerinin alınıp boşluklara ameliyatla yerleştirilmesi yapılmaktadır. Saçlar 2 farklı yöntem ile ekilir. Ve her iki yöntemde de saç ekimi sonrası dökülme yaşanabilmektedir. Hastanın bu durumla karşılaştığında sakin kalması gereklidir. Çünkü saç ekimi sonrası dökülmenin olması gayet normal bir durumdur. Bunun en temel nedeni vücudun ekilen eski saçları derisinden atıp yerine alttan daha canlı ve taze saçları çıkarmak istemesidir. Dökülme miktarı ise saçı uygulayan uzamnın hangi yöntemi kullandığına, hastanın derisinin yapısına, ekilen saçın kalitesine göre ve saç ekim yöntemine göre farklılık gösterir.Dökülme miktarı saç ekim işleminin başarılı yada başarısız olduğu ile ilgili fikir vermez.Saç ektiren herkes şok dökülmeyi yaşayabilmeltedir.
Saç ekiminin hemen sonrasında hasta saç ekilen yerlere kesinlikle dokunmamalı, herhangi bir şey sürmemeli ve yıkamamalıdır. Saç ekiminden hemen sonra herhangi bir uygulama kimse tarafından yapılmamalıdır. Yaklaşık olarak üç gün sonra ya da operasyonu yapan uzmanın belirlediği günde ilk yıkama ve pansuman doktor tarafından yapılmaktadır. Bu bakımdan sonra doktorun izin verdiği sürede ekim yapılan bölge yıkanabilir verilen bakım kremleri sürülebilir. Daha sonra ileriki zamanlarda ekilen saçlar uzadıktan sonra çıkan saçlar kısaltılabilmektedir. Ekilen saçlar tam olarak normal saçların boyutunda uzadığında ve tüm yaralar iyileştiğinden emin olduktan sonra istenilen her işlem yapılabilmektedir.Ekilen saçlara fön, bakım gibi işlemler normal saçlara yapıldığı gibi yapılabilmektedir.
Saç ekimi yaptıran kişilerin hemen hemen hepsinin en çok merak ettiği soruların başında ekilen saçların tekrar ne zaman çıkacağı ve uzayacağıdır. Saç ekimi yöntemine ekilen saçların yerinin ve köklerin alındığı yerin iyileşmesi ortalama olarak 3 ay kadar sürebilmektedir. İyileşme süreci kişiden kişiye, derisinin ve ekilen kıl köklerinin farklılığına göre değişiklik göstermektedir. Aynı şekilde 3 aydan sonra hastanın kafa derisi iyileşme gösterdikten sonra yaklaşık 6 ay sonra yeni saçlar çıkmaya başlayacaktır. Saçlar çıktıktan sonra yaklaşık 10 ay sonra saçlarda belirginleşme ve uzama meydana gelmektedir. Bu süreyi etkileyen en önemli faktörde hastanın vücudunun sahip olduğu özellikler ve operasyon yapılan bölgenin bu işleme ne kadar tepki verdiğidir.
Bu sorunun cevabı birazda saç ektirme işlemi yapılan hastanın iyileşme sürecine ve psikolojisine bağlıdır. Saç ekimi işleminden sonra hastanın kafa derisindeki yüzeyin tamamen iyileşmesi zaman almaktadır.Kabuklanma süresi bazı hastalarda bir iki haftada iyileşme gösterirken bazı hastalarda bu süre üç ayı bulabilmektedir. Saç ekimi yaptıran kişinin ektirdiği köklerin büyümesi ve kendini belli etmesi 6 ay kadar sürebilmektedir. Saçların uzaması ise yaklaşık 12 ayı bulabilmektedir. Hastalara genelde bu süre içerisinde ekimi yapılan köklere ve oradan çıkan saçlara iyi bakılması gerektiği ve düzenli olarak bakım önermektedirler. Çoğu uzman bir sene içinde herhangi bir işlem yapılmasını önermemektedir.
Yaklaşık olarak son 20 yıldır saç ekimi işlemine özellikle erkekler başta olmak üzere insanların çoğu rağbet göstermektedir. Geçmişten günümüze gelen yoğun stres ve beslenme vs. nedenlerden kaynaklı saç dökülme sıkıntısı yaşayan insan sayısı artmıştır. Ve her geçen gün artan güzellik ve estetik merakı da saç ekimi işleminin gelişmesinde ve yeni teknikler bulunmasında önemli rol oynamıştır. Saç ekimi yöntemlerinden en çok tercih edileni de FUE yöntemidir. FUE yöntemi; saç ekimi yapılacak olan kişinin ense kısmında bulunan saç köklerinin, bulunduğu deri üzerinde herhangi bir şekilde tek bir kesi bile atılmadan köklerin alınıp gerekli olan bölgeye ekiminin uzman kişiler tarafından dikkatli olarak yapılması işlemidir.
Fue, saç ekimi yöntemlerinden bir tanesidir. Ve bu yöntem hastalar ve doktorlar tarafından daha fazla tercih edilmektedir. Fue yöntemi her ne kadar daha az kesi ve uygulama içeren bir operasyon olsa da yine de hastanın derisinde kabuklanmalar ve tahrişler yaşanabilmektedir. Hastanın dikkat etmesi gereken önemli şeyleri operasyonu yapan uzmanı tarafından kendisine belirtilecektir. Saç ekimi sonrası doktoru tarafından kendisine verilen ilaçları hasta düzenli şekilde kullanmaya özen göstermelidir. Aynı zamanda üç gün süre ile hiçbir şekilde saç yıkanmamalı ve herhangi bir losyon kullanılmamalıdır. Doktor tarafından ilk haftada tüm pansumanları yapılmalıdır. Hasta kendisini terletecek her türlü aktiviteden kaçınmalıdır.
FUE yönteminde saç ekimi yapılan kişi aynı gün içinde operasyondan hemen sonra günlük yaşantısına dönebilmektedir. Hastanın burada dikkat etmesi gereken en önemli husus doktoru ile bu operasyondan sonra dikkat etmesi gereken tüm her şeyi öğrenmeli ve süreç hakkında bilgi almalıdır. Operasyon sonrası kişi günlük yaşantısına dönse de mecburi olmasa da evinde kalması ve dinlenmesi tavsiye edilmektedir. Hastanın kafasına herhangi şekilde su değdirmesi veya dokunması kaşıması yasak olmaktadır. Hastaya doktoru tarafından verilen ilaçlar ve takviyeler aksatılmadan kullanılmalıdır. Yaklaşık 3 gün sonraya verilen muayene randevusuna muhakkak gidilmelidir ve ilk yıkama, pansuman uzmanlar tarafından yapılmalıdır.
Fue yöntemi ile saç ekimi yapılması için her mevsim uygun olmaktadır. Her mevsimde hasta istediğinde bu operasyon yapılabilmektedir. Fue yöntemi ile saç ekimi yaptırılacağı zaman hastanın kendisine bağlı hastalığı, işi veya maddiyat vb. faktörlere göre değişebilmektedir. Burada saç ekimi yaptıracak olan hastanın bilmesi gereken şey ise saç ekimi yaptırdıktan sonra saç derisi hiçbir şekilde güneşe veya suya maruz bırakılmamalıdır. Saç ekimi sonrası mümkün olduğu kadar baş bölgesi serin bir yerde tutulmalı ve toz, toprak gibi kalıntıların saçın derisine gelmesi engellenmelidir. Tüm bu dikkat edilmesi gereken şeyler göz önüne alındığında operasyonun yapılacağı en uygun mevsim sonbahar ayları olmaktadır.
Saç ekimi konusunda kararını vermiş olan birey, saç ekimi konusunda uzman olan bir kişiyi bulmalı ve bu operasyonu ona yaptırmalıdır. Saç ekim işlemi sanıldığının aksine daha karmaşık ve komplikasyonlara açık bir uygulamadır. Bu yüzden saç ekiminde uzman ve tecrübeli birine gidilmelidir. Bu işlem yapılmadan önce uzman, hastanın saç ekimi için kullanacağı kılları barındıran bölgenin genel durumunu değerlendirir ve ekimi yapılacak yerin yüz çevresine olan simetrik uygunluğunu hesaplayarak ekim işleminin nasıl yapılacağına karar verir. Greft, hastanın ekim için kafa derisinin üzerinden alınarak ve daha sonra kıl köklerinin ekime hazırlandıktan sonraki parçalardır. Greft hesaplaması uzman olan kişinin, hastanın saç bulunan bölgesinin nerelerde yoğun olduğuna ve greftin nereden ne kadar alınacağına, bunun içinde saçın kalitesinin durumuna bakıp karar vermesidir.
Evet, rahatlıkla uygulanabilmektedir. Son yıllarda saç ekimi işlemlerinin gelişmesi ve cihazların, tekniklerin yenilenmesi ile artık erkekler gibi kadınlarda bu hizmetten faydalanabilmektedir. Kadınlarda da erkekler kadar yoğun bir saç dökülmesi yaşanabilmektedir. Saç dökülmesinin birçok sebebi olmakla birlikte çoğu kadında erkek tip dökülme denilen saçın ön kısmının dökülmesi görülebilmektedir. Özellikle bu tip dökülme yaşayan kadınlarda bu yöntem kusursuz olarak görülmektedir. Fue yönteminin birçok sağladığı avantaj ile bölgesel dökülme yaşayan hastalarda dökülen kısma rahatlıkla saç ekimi yapılabilmektedir. Günümüzde kadınlarda en az erkekler kadar dökülme şikayeti yaşamaktadırlar. Fue yöntemi ile saç ekimi yaptıran yüzlerce kadın hasta bulunmaktadır.
Saç ekimi her kişiye uygulanabilir demek yanlıştır. Saç ekimi maalesef ki her kişiye yapılmamaktadır. Saç ekiminin yapılabilmesi için önce hastanın sağlık durumu araştırılmalıdır. Bunun içinde hastadan kan alınarak gerekli tüm tahliller yapılmalıdır. Daha sonra hasta ile doktor muayene sırasında görüşülerek herhangi bir rahatsızlığı olup olmadığı ve bir ilaç tedavisi görüp görmediği öğrenilmelidir. Hasta eğer kemoterapi gibi bir tedavi sürecinde ise bu kişilere saç ekimi yapılmamaktadır. Ya da uzman saç ekimi yaptıracak olan hastanın saç derisinde herhangi bir deri hastalığı olup olmadığına bakmalıdır. Sac derisinde egzama, saç kıran gibi hastalığa sahip olan hastalara da saç ekimi yapılmamaktadır. Zayıf kıl köklerine sahip olan hastalarda da bu işlem yine uygulanmamaktadır.
Hasta saç ekimini bu konuda deneyimli ve uzman olan bir kişiye yaptırmalıdır. Çünkü, saç ekimi yapılmadan önce ekilecek olan köklerin nereden ve ne kadar tane kök alacağına tecrübesine ve birikimine dayanarak karar vermektedir. Tecrübesiz ellerde yapılan saç ekimi işlemi bazı hastalar için sıkıntı oluşturabilmektedir. İyi hesaplanamayan greft ve az alınan kök sayısı ekim yapılan yerin daha sonra boş gözükmesine neden olabilir. Yanlış yerden alınan kökler ya da ense kısmından gerektiğinden fazla kök alınması kişinin ensesinin veya alınan yerin olduğundan daha boş gözükmesine sebep olabilir. Bu yüzden bu konuda birikimi iyi olan uzman tercih edilmelidir. Ekim için alınan köklerin yerinde de tekrardan kıl çıkmamaktadır.
Saç ekimi işleminde iki tane yöntem vardır. Bu iki yöntemde yapılacak saç ekimi işlemi oldukça önemli bir işlemdir. Fue yöntemi diğer yönteme göre basit gibi gelse de yine de karmaşık bir operasyondur. Ve hastanın kafa derisi üzerinden saç kıl köklerinin alınması vb. işlemleri barındırmaktadır. Bu operasyon sırasında sıklığına göre doktorlar lokal anestezi uygulamaktadırlar. Ve köklerin çıkarılması sırasında hastanın kafa derisinde ufakta olsa kanama vs. durumlar meydana gelebilmektedir. Bu yüzden hastanın herhangi bir rahatsızlığı varsa öğrenilmelidir. Özellikle HIV, Hepatit gibi hastalık taşıyan kişilere bu işlem yapılmamaktadır. Tansiyon, şeker gibi hastalığı olan bireylerde de doktorlar gerekli önlemleri almaktadırlar.
Saç ekimi için hastanın çok fazla süre beklemesine gerek kalmamaktadır. Çünkü saç ekimi çok fazla cerrahi müdahale gerektiren bir operasyon değildir. Saç ekimi öncesinde hasta uzmana gelerek bir ön muayeneden geçmelidir. Ardından herhangi bir hastalığının olup olmadığına bakıldıktan sonra gerekli kan tahlillerinin alınmasıyla muayene işlemi bitmektedir. Daha sonra operasyonu yapacak olan doktor hastanın saçlarının kalitesini inceler ve saçların dökülen kısım ölçülür, greftin nereden alınacağına karar verir. Daha sonra hasta gerekli olan ücreti ve operasyon sonrası olan süreci konuştuktan sonra uygun olan bir gün belirlenir. Operasyon hastadan hastaya ve işlemi yapacak olan uzmana göre değişmekle birlikte ortalama 6-8 saat arası sürebilmektedir.
Saç ekimi için kesin bir seans sayısı vermek doğru değildir. Çünkü saç ekimi hastaya, uzmana ve çeşitli koşullara göre değişiklik göstermektedir. Saç ekimi basit bir operasyon olsa da yine de en az 6-8 saat sürebilmektedirler. Nadir de olsa bazı hastalarda tek seans ile istenilen sonuç alınmamaktadır. Bu genellikle hastanın saç köklerinden ya da operasyonun istenilen etkiyi vermemesinden kaynaklanmaktadır. Hastalarda saç ekiminden istenilen sonuç alınana kadar seans sayısı gerekli görüldüğü ölçüde uzman tarafından artırılabilmektedir. Bazen de hassas köklere ve deriye sahip ya da şeker vb. rahatsızlığı olan hastalarda genellikle birden fazla seans yapılmaktadır. Bu süre hastaya ve uzmana göre değişiklik göstermektedir.
Saç ekimi diğer cerrahi işlemlere göre daha küçük bir uygulama olsa da dikkatli yapılması gereken operasyondur.Saç ekimi işleminde hastanın genel muayenesi operasyonu yapacak uzman tarafından yapılmaktadır. Daha sonra hastanın saç bölgesi incelenerek dökülmenin olduğu yerler belirlenir, açılmış olan alanın boyutu ve ne kadar greft gerekeceği, hangi bölgelerden donör köklerin alınacağına ve işlemin hangi yöntem ile yapılacağına karar verilmektedir. Saç ekimi işlemi öncesinde uzman bunların hepsini dikkatli şekilde hesaplamalıdır. Aynı zamanda bu operasyonun ne kadar saat süreceği hastanın kıl kök özelliklerine, işlemi yapacak olan uzmanın tecrübesine bağlı olarak da değişmektedir.
Saç ekimi maliyeti bu operasyonu yapan doktora ve yaptırılan merkeze göre değişiklik gösterebilmektedir. Saç ekiminin maliyeti kişiden kişiye ve doktorun uzmanlığına göre farklılık gösterebilmektedir. Fiyatı değiştiren en ana unsurlardan bir diğeri de hastanın saçının döküldüğü ve ekim yapılacak alanın ne kadar büyük olduğudur. Bununla birlikte hastanın saçında boş olan kısımlara ne kadar kök ekleneceği ve ne kadarlık alandan donör alınacağına bağlı olarak da fiyatlar oynamaktadır. Maliyeti etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bunlardan biri de bazen merkezin bulunduğu semt ya da şehir olabilmektedir. Hastaya uygulama yapılacak seans sayısı ve süresi arttıkça maliyette artmaktadır. Aynı zamanda hastanın kullanması gereken ilaç ve merhemlerde olabilmektedir.
Saçların kısaltılması hususunda köklerin ekiminin yapılmadan öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gerekli bazı şeyler vardır. Saçın hastanın derisine ekiminin yapılabilmesi için belli bir uzunlukta olması gerekmektedir. Uygun boyutta olmadan alınan kıl köklerinin ekimi de sıkıntılı olmaktadır. Saç ekimi yaptıracak olan kişiler genelde operasyonu yaptıracağı yerde saçları 1 numaraya vurulmaktadır. Daha sonra deriden kıl köklerinin toplanması ve ekim işlemi yapılmaktadır. Saç ekimi işlemi yapıldıktan sonra ise hastanın kafa derisinin iyileşmesinin zaman alacağı için kesinlikle bu bölgeye hiçbir şey değdirmemelidir. Saçların uzaması yaklaşık olarak 1 seneyi bulmaktadır. Bu süre zarfında büyüyen saçlar makas yardımı ile dikkatli şekilde kısaltılabilir.Uzmanınızın belirttiği süre zarfına kadar dikkatli davranmak gereklidir.